Biyolojik Bakterisit

NOGALL

NOGALL, meyve ağaçlarında kök kanserine karşı koruma sağlaması amacıyla dikim öncesi uygulanır. Torf içine sarılmış, ıslanabilir toz formunda bir bakteri kültürüdür.

Biyolojik Mücadele
0 %

KÖK KANSERİ Nedir?

Birçok tarım arazilerinde bulunan ve toprak altında, 40 yıl canlı kalabilen Agrobacterium tumefaciens adı verilen bakterinin sebep olduğu bir tür kanser hastalığıdır.

Zamanla bu hastalık, bitkilerde önce ciddi verim kayıpları ve ardından 2-4 yıl içinde ağacın kuruyarak tamamen ölmesine sebep olmaktadır.

KÖK KANSERİ Nedir?

  • Taş çekirdekli meyveler (şeftali, kiraz, vişne, kayısı vb.),
  • Sert kabuklu meyveler (ceviz,badem vb.),
  • Yumuşak çekirdekli meyveler (elma, armut vb.)
  • Süs bitkileri (gül, papatya, gerbera vb.)

KÖK KANSERİ ile mücadele etmek neden zor?

KÖK KANSERİ hastalığına sebep olan Agrobacterium tumefaciens , toprakta ve yabancı otların kök bölgesinde onlara zarar vermeden 40 yıla kadar canlı olarak kalabilme özelliğine sahiptir. Söz konusu bakteri, sulama, toprak işleme aletleri, araziye giriş çıkış yapan insan hareketleri vasıtasıyla çok hızlı yayılabilmektedir.  Zararlı bakteri bitki bünyesine girdikten sonra tedavi etme şansımız yoktur.

Kök Uru (Kök Kanseri) ile mücadelede Kimyasal bir çözüm var mıdır?

Patojen bakterinin diğer patojenlerden farklı olan zarar şeklinden dolayı, zararlı bakteri bitki bünyesine yaralı dokulardan girdikten sonra mücadele imkanı yoktur. Hastalıkla mücadele, ancak patojen bakterinin bitki bünyesine girmeden koruyucu amaçla mümkün olmaktadır.

NOGALL Nedir, Ne zaman kullanılmalıdır ?

Nogall, kök kanserine sebep olan patojen Agrobacterium tumefaciens ‘in doğal düşmanı Agrobacterium radiobacter, strain K1026 faydalı bakteri kültürünü içeren ruhsatlı biyolojik bitki koruma ürünüdür. Tohum ekiminden başlanarak, fidan üretiminin tüm transfer aşamalarında ve meyve üretim tesisi kurulurken dikim öncesi sadece koruyucu amaçla kullanılan %100 etkili ilk ve tek bitki koruma ürünüdür.

NOGALL Kök Uru (Kanseri)’ne karşı Nasıl Etki Eder?

  • Kök bölgesinde kısa bir zaman sürecinde kolonize olarak kökü bir çelik yelek gibi koruma altına alır
  • Kök bölgesindeki karbonhidrat, aminoasit, oksijen ve diğer bileşikler için, toprak patojenleri ile rekabete girerek onların yaşama şanslarını azaltır.
  • Agrocin 84, agrocin 434 ve ALS84 gibi antibiyotikleri salgılayarak kök kanserine sebep olan patojen bakterinin direkt olarak ölümüne sebep olur.

Kullanım ve Dozu

NOGALL; ekim veya dikim öncesi hazırlayacağımız ilaç karışımı içine tohum, çöğür (anaç) ve fidanların daldırılarak 1-2 dakika bekletilmesi ve ardından hemen ekim veya dikimin yapılması şeklindedir. Her bir uygulama için kullanım dozajı aşağıdaki gibidir.

Tohum uygulamaları için her 22 kg tohum için 250 gr. lık 1 paket NOGALL yeterli miktarlarda su ile karıştırılarak tohumlar daldırılmak suretiyle 1-2 dakika NOGALL lı solüsyon içinde bekletilir. Tohumlar uygulamadan hemen sonra ekilmelidir.

Çöğür (anaç ) uygulamaları üreticinin kullanıına ve çöğür (anaç ) büyüklüğüne bağlı olarak , 250 gr.lık 1 paket NOGALL ile 2.000 ile 7.000 arasında çöğür (anaç) ilaçlaması yapılabilir.Çıplak köklerin 12 lt. su ile hazırlanana karışım içinde 1 dakika bekletilmesiyle uygulama yapılır ve hemen dikim gerçekleşir.

Doku kültürü kaynaklı torflu veya tüplü aşısız küçük fidanlarda , 250 gr.lık 1 paket NOGALL ile 1500-5000 arasında ilaçlaması yapılabilir. Burada kullanılan su miktarı her bir fidanın kökünü ıslatacak şekilde yapılmalıdır.

Yeni meyve bahçesi kuracak üreticiler ise 250 gr . lık 1 paket NOGALL ile fidan büyüklüğüne ve kullanıma bağlı olarak 200-700 fidan ilaçlaması yapılabilir. Çıplak köklü bitkiler daldırma yapılacak ise 250 gr NOGALL 12 lt. su ile karıştırılacak daldırma solüsyonu hazırlanmalıdır. Tüplü fidanlarda kullanılacak su miktarı her fidanın kök bölgesine ıslatacak kadar 40-100 lt. arasında su dibine dökme şeklinde uygulanmalıdır.

Kullanım Sıklığı: Sadece ekim veya dikimden önce olmak üzere tek bir sefer kullanılır.

Karışabilirlik

Herhangi bir bakterisit ile karıştırılamaz.

Kullanılmasında sakıncası olmayan fungusitler:

Benomyl, Iprodione, Metalaxyl, Mthyl thiophanate, Propamocarb, Triadimefon

Nogall ile kesinlikle kullanılmaması gerekli kimyasallar:

Captan, Klorlu su, Dazomet, Dichlofluanid, Dodine (Melprex), Guazatine (Panoctine), TMTD, Truban, Zineb (Curit), Streptomy cin (Agristrep), Mancozeb ( Dithane)

Depolama Koşulları

Serin ve kuru yerde muhafaza ediniz, yüksek sıcak ve doğrudan güneş ışığından koruyunuz. İmal tarihinden itibaren oda koşullarında 6 ay, +4 ⁰C de 1 yıl süre ile kullanılmalıdır.

Önemli Notlar

  1. NOGALL ruhsatlı olduğu bitkiler: ŞEFTALİ VE KİRAZ
  2. Fidan alımı yapılırken NOGALL kullanılmış olanlar tercih edilmelidir.
  3. Bağlarda karşılaşılan kök kanserine Agrobacterium vitis sebep olmaktadır.
  4. Bağlarda NOGALL ÖNERİLMEZ.
  5. NOGALL paketi tek kullanımlıktır, bölünmez ve sonra kullanım için saklanamaz.
  6. NOGALL solüsyonu serin ve güneş görmeyen ortamda 24 saat bekletilebilir.
  7. Tüplü fidanlarda uygulama, fidan sayısına göre dibe dökme yöntemiyle olabilmektedir.

Hangi Zararlılara Karşı Kullanılır?

Özellikle sebze, sera, meyve bahçeleri ve süs bitkilerinde görülen nematod zararlarına karşı etkili bir çözüm sunar.

Sıkça Sorulan Sorular

NOGALL sadece koruyucu amaçla kullanılabilir. Hastalık bitki bünyesine girmeden önce, dikim veya ekim öncesinde uygulanmalıdır. Hastalık bitki bünyesine girdikten sonra tedavi edici etkisi yoktur

Uygulama sonrası faydalı bakteri yarım saat içinde kök bölgesinde kolonize olmaya başlar. Taze köklerin her 1 gramında 1-10 milyon arasında bakteri sayısına ulaşılır. Bakteri miktarı 15-20 hafta sonra 10.000-100.000 seviyelerine düşer

Topraktan uygulanan fungusitler faydalı bakteriyi öldürebilir. Özellikle Bakırlı ilaçları NOGALL uygulamasından sonra toprağa uygulama konusuna 2-3 hafta dikkat edilmelidir.

İnsektisit ve gübre kullanımı uygundur. Kullanımdan emin olunmayan kimyasallar için bayinize veya firmaya danışın

Agrobacterium vitis kaynaklı kök kanserinde NOGALL etkili değildir.

NOGALL üretim tarihinden itibaren, Oda sıcaklığında, maksimum 6 ay, buzdolabında (4–5°C), 1 yıl süreyle canlılığını korur.

Kullanmadan önce mutlaka üretim tarihini kontrol ediniz. Tavsiye edilen dozlara dikkat edilmeli, eksik kullanım etkisiz sonuç verir.

Hayır. Zararlı patojenin farklı etki şeklinden dolayı hastalık bitki bünyesine girdikten sonra kök uru (kanseri) hastalığını tedavi eden herhangi bir teknik veya ilaç yoktur. NOGALL sadece koruyucu amaçla kullanılır

Kullanılacak su kimyasal kalıntı (klor dahil) içermemeli, tercihen içme suyu kalitesinde ve soğuk olmalıdır. Karışım hazırlanan kap temiz olmalı, daha önce başka karışımlar için kullanılmamış olmalıdır. Fidan kökleri budanıp temizlendikten sonra uygulama yapılmalıdır

Fidan alınan firmalara üretim aşamasında NOGALL kullanıp kullanmadıkları sorulmalı ve mümkünse NOGALL kullanılan fidanlar tercih edilmelidir. Üretim aşamasında NOGALL kullanılması, fidanların kök kanserine yakalanma şansını büyük ölçüde azaltır

Plastik veya temiz cam kaplar tercih edilmelidir. Metal kaplar önceki kullanımlarda kimyasal kalıntı taşıyabilir veya bakterilerle reaksiyona girebilir.